Virkistystä väreistä ja taiteen monipuolisuudesta

Antoisalla retkellä tutustuttiin Lahdessa visuaalisen taiteen museoon Malvaan ja Orimattilassa Soile Yli-Mäyryn Taidelinnaan ja Heinämaan Pitsinkutojien pitsitupaan.

Malvassa Klaus Haapaniemen ”Vaeltajat – Voyagers” – näyttelyn teoksista avautui mielleyhtymiä paimentolaisten telttaleiriin, avaimenreikään, katedraalien ikkunoihin, avaruuden mittaamattomuuteen… Perinteinen näkemys veistoksista musertui, sillä veistosten materiaalina oli metallia, lasia, olkia, sulkia, kangasta ja aineettomia elementtejä kuten ääntä ja valoa. Olennainen osa näyttelyä oli koristeelliset tekstiilit ja telttakatoksien tilkut, jotka oli valmistettu taiteilijan ja belgialaisten kutojien saumattomassa yhteistyössä.

Ranskalaistaiteilijoiden ”Valon huomassa” digitaalisissa installaatioissa teos saa muotonsa aina katsojan liikkeiden mukaan. Näyttely houkutti irrottelemaan ja leikkimielisiin kokeiluihin!

Malvan perusnäyttelyssä on nähtävillä Suomen taiteen kultakauden teoksia, jotka ovat lähtöisin Viipurin taidemuseosta. Lahden huonekaluteollisuuden osastolla heräsi muistot oman kodin sisustuksesta vuosikymmenten takaa.

Linnamainen arkkitehtuuri 1800-luvun lopulta, antiikkiset huonekalut ja esineistö ja moderni taide kohtaavat Soile Yli-Mäyryn Taidelinnassa. Taidelinna on sekä galleria että taiteilijan koti, missä on esillä taiteilijan maalauksia ja räiskyvän värisiä lasiveistoksia. Lasiveistokset taiteilija toteuttaa Muranon lasimestareiden kanssa. Kantavana teemana teoksissa on ihmisyys ja nykyihmisen vieraantuminen luonnosta.

Perinnekäsityötaitoa saimme ihastella Heinämaan Pitsinkutojien toimipisteessä, missä meille esiteltiin  pitsin kutomisen historiaa kylässä. Paikalla oli myös kaksi kutojaa näyttämässä hämmästyttävää taitoaan. ”Pitsinkutominen Heinämaalla” kuuluu Unescon aineettoman kulttuuriperinnön kansalliseen luetteloon.

Retken järjestelyt olivat kuin kuninkaallisille, sillä Taidelinna ja Heinämaan Pitsinkutojien toimipiste ja esittelyt olivat meille avoinna varta vasten.

Bussimatkalla ja lounaalla oli mukava rupatella kesän kuulumisista ja vaihtaa näkemyksiä taidekokemuksista. 

Liittyviä uutisia