Kierros Gallen-Kallelan taiteen äärellä

Meitä Suur-Helsingin Kalevalaisia Naisia Timot seuralaisina kokoontui hyvä joukko Kansallismuseoon torstaina 16. helmikuuta tutustumaan Akseli Gallen-Kallelan monipuoliseen uraan ja tuotantoon oppaan avulla.

Näyttelyssä oli esillä Akseli Gallen-Kallelan tunnetuimpia maalauksia, mainosgrafiikkaa, mitaleita, tekstiilejä ja huonekaluja. Unohtaa ei myöskään sovi taiteilijan puolison Maryn roolia miehensä luonnosten muovaamisesta taidekäsitöiksi. Toki monet maalaukset ovat jo useampaan kertaan olleet esillä ja nähty eri museoissa, mutta oppaan kerronnan avulla niistä välittyi taiteilijan omat tavoitteet ja elämäntilanteet.

 Näyttely kertoo kansainvälisesti arvostetun taiteilijan urasta, mutta hän sai aikanaan myös vahvaa kritiikkiä: hänen Afrikka maalauksiaan pidettiin jopa pinnallisina. Eräässä työssään hän keskittyi säveltäjäystäviensä kanssa pohtimaan totuutta ja toivoi maalauksen heijastavan sielunsa syvintä olemusta. Vaikutus yleisöön oli kuitenkin tyrmistyttävä ja hän menetti muotokuvien tilaukset useammaksi vuodeksi.

Tutustuimme myös harvoin nähtyihin freskoluonnoksiin, joita taiteilija maalasi Pariisin vuoden 1900 maailmannäyttelyyn ja Kansallismuseon keskihallia varten. Yhdessä luonnoksessa kuvataan kyisen pellon kyntöä, jossa kyykäärmeet on maalattu eri väreillä. Mistähän käärmeiden väritys mahtaa olla peräisin? Pienenä vihjeenä, että taiteilija maalasi teoksen aikana, jolloin Suomessa elettiin ensimmäistä sortokautta. Museon keskihalliin käärmeet on myöhemmin maalattu valkoisiksi.

Asiantuntevan opastuksen avulla meillä oli mahdollisuus tutustua taiteilijan omaperäiseen tyyliin ja monipuoliseen tuotantoon, lopuksi yhteinen kahvihetki museon kahvilassa kruunasi vierailumme.

Liittyviä uutisia