Bulgarialaisia kansanperinteitä ja kulttuuria

Saimme Anne-Marie Grouevin esitelmöimään meille 22.4. Bulgarian kansanperinteistä ja kulttuurista. Aluksi pieni historian kertaus oli paikallaan.  Alueelta löytyi asumisen merkkejä jo noin 6000 v. ennen ajanlaskun alkua. Sitä valloittivat ja hallitsivat useat kansat mm. roomalaiset ja he tekivät siitä n. vuonna 46 Rooman provinssin. Kerrotaan peräti keisari Augustuksen olleen ihastunut maahan sen rikkaiden mineraalivesien vuoksi! Roomalaisten rakentamia muistomerkkejä voi nähdä vielä tänäkin päivänä Bulgarian alueella.

Helppoa ei ollut kansakunnan kehitys myöhemminkään, kun Bulgaria oli 500 vuotta osmanivallan alla (1385-). Bulgarialaisia kirkkoja hävitettiin, islamin uskontoa juurrutettiin kansaan ja maahan rakennettiin moskeijoita. Bulgarialaiset taistelivat kuitenkin oman kulttuurinsa puolesta ja onnistuivat säilyttämään sen etenkin vuoristoihin rakennetuissa luostareissa. Unescon maailmanperintöluetteloon kuuluu Rilan vuoristoon 1100 metrin korkeuteen 900- luvulla rakennettu Rilan luostari. Luostareiden toiminta ei keskeytynyt edes 1946 perustetun Bulgarian kansantasavallan aikana. Tällä hetkellä arvioidaan 27 luostaria olevan edelleen toiminnassa. Pappisveljekset Kyrillos ja Methodios perustivat slaaveille ensimmäisen slaavilaisen kirjakielen, Bulgarian kielen, ja siitä tuli valtion virallinen kieli vuonna 893 (kirkkoslaavi).

Tunnelma tihentyi entisestään, kun päästiin Venäjän ja Turkin välillä käytyyn sotaan 1877–1878, johon osallistui myös Suomen kaartin tarkk-ampujapataljoona. Yhtenä jalkaväkidivisioonan komentajana oli Casimir Ehrnrooth ja sodan päätyttyä Tsaari Aleksanteri III nimitti hänet vuonna 1881 peräti pääministeriksi. Saatiinko tässä hieman hyvitystä ”Kauan on kärsitty vilua ja nälkää Balkanin vuorilla taistellessa” kokemuksille!

Bulgarialaiset kansanjuhlat ovat voimissaan läpi vuoden. Talvella naamioidut miehet Kukerit tanssivat kylien raitilla ja karkottavat pois pahoja henkiä. Kukeria on juhlittu jo roomalaisten aikana ja sen sanotaan olevan vanhin karnevaali Euroopassa. Helmikuussa vietetään viininviljelylle omistettua Trifon Zarezan juhlaa. Maaliskuu on naisten kuukausi ja kesäkuun juhla Nestinari kuuluu peräti UNESCON kansanperinneluetteloon – tanssitaan tulisilla hiilillä avojaloin! Unohtaa ei sovi myöskään kevään Ruusujuhlaa. Maa on yksi maailman suurimmista ruusuöljyn tuottajista. Syksyn perinteisiin kuuluvat myös maalaismarkkinat, joissa esitellään satokauden tuotteita mitä mielikuvituksellisimmin aseteltuna. Juhlissa esiintyy värikkäisiin kansallispukuihin pukeutuneita tanssi- ja lauluryhmiä ja perinteinen soitin on säkkipilliä muistuttava gaida. Ilahduttavaa oli kuulla, että myös nuoret ovat innokkaasti mukana näissä tapahtumissa.

Anne-Marie Grouev johdatteli meidät niin asiantuntevasti ja innostavasti bulgarialaisiin perinteisiin ja historiaan, ettei sateisen harmaata huhtikuun iltaa huomannutkaan kotimatkalle lähdettäessä.

Liittyviä uutisia