Vierailu käsityöneuvos Tyyne-Kerttu Virkin kotimuseossa

Sateisena helmikuun 16. päivänä pääsimme nauttimaan suomalaisen ja karjalaisen käsityökulttuurin tallentajan kotimuseon henkevyydestä ja suomalaisen muotoilun helmistä. Erinomaisen oppaan maisteri Kivikosken johdolla perehdyimme käsityöneuvoksen elämänkulkuun ja suomalaisen taideteollisuuden kokoelmiin. Tyyne-Kerttu Virkki oli myös musikaalisesti lahjakas ja harkitsi muusikon uraa, mutta käsityöopinnot veivät lopulta voiton.

Karjalaiseen käsityökulttuuriin hän pääsi tutustumaan ollessaan vuosina 1941–1944 Itä-Karjalan sotilashallinnon alaisen Aunuksen piirin työtupa- ja kotiteollisuustarkastajana. Tänä aikana hän keräsi perinteisiä käsitöitä, joista mainittakoon laaja käspaikkakokoelma. Virkin kokoelmat löytyvät tänä päivänä Suomen käsityön museosta Jyväskylästä.

Kotimuseossa nousee esiin käsityöneuvoksen ura tekstiilitaiteilijana ja hän suosi myös suomalaisia naissuunnittelijoita. Huonekalut valmistettiin yksilöllisesti käsityönä. Kodin tekstiilit ovat suurelta osin Tyyne-Kerttu Virkin itsensä suunnittelemia ja hänen oman käsi- ja taideteollisuusyrityksensä Vokki Oy:n valmistamia. Hän halusi luoda ja levittää kaunista arkea suomalaisiin koteihin. Viehättävä on käsityöneuvoksen luottohenkilön Eino Kermisen suunnitteleman keittiö- ja ruokailunurkkauksen sisustus ja väritys. Tällä tavoiteltiin savupirtin vaikutelmaa! Kotimuseon sisutusta täydentävät huoneistosta avautuvat luonnonkauniit näkymät Taivallahdelle ja Hietaniemeen.

Päällimmäisenä muistona vierailusta jäi kuinka käsintehty on laadukasta ja kaunista!

Liittyviä uutisia