Kulttuuri-illassa Larin Parasken elämä ja runous

FT Senni Timonen esitelmöi 24.4.23 pidetyssä kulttuuri-illassa Larin Parasken elämästä ja hänen laulujensa sanomasta.
Larin Paraske oli Inkeristä lähtöisin oleva runonlaulaja ja kuului suomalaisten lähisukukansaan, inkerikkoihin. Hän syntyi vuonna1834 ja kuoli 1904 lähes 70-vuotiaana.
Larin Paraskelta merkittiin muistiin mm. yli 32 000 säettä kalevalamittaista runoutta. Kerrotaan hänen oppineen ensimmäisen runonsa äidin sylissä kolmevuotiaana ja myöhemmin hän oppi paljon toisilta kylän tytöiltä. Tapana oli kokoontua ja laulaa käsi kädessä piireissä, kulkueissa ja keinuessa.
Larin Paraske oli hento ihminen mutta hänellä oli valtavan voimakas jopa pelottava ääni. Lauluissa heijastui naisten arvomaailma ja kulttuuri. Ne sisältävät valtavasti voimaa ja nuorten naisten vahvaa itsetuntoa. Heräsikin kysymys, minkälainen Kalevala olisi syntynyt, jos se olisi koottu Larin Parasken laulamista runoista!
Larin Parasken runoihin pääsee tutustumaan Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Suomen Kansan Vanhat Runot -tietokannassa, sieltä löytyy n.300 Larin Paraskelta tallennettua runoa.

Teksti Elina Selinheimo (kuvassa vasemmalla)

Liittyviä uutisia