Otto Manninen – säkeiden runoilija

Lokakuun kulttuuri-illassa meillä oli ainutlaatuinen tilaisuus kuunnella kahden kirjallisuudentutkijan, dosentti Tellervo Krogeruksen ja dosentti Hanna Karhun innostavaa ja monipuolista esitelmää runoilijasta, suomentajasta ja kulttuurivaikuttajasta – Otto Mannisesta, jonka elämänkerran he olivat toimittaneet yliopistonlehtori Pentti Lylyn (1925–2004) työn pohjalta vuonna 2022.

Pentti Lylyn n. 50–60 laatikkoa käsittävä laaja arkisto oli lahjoitettu Suomalaisen Kirjallisuuden Seuralle ja Hanna Karhu kertoi vuoden verran järjestäneensä aineistoa, jonka pohjalta työtä jatkettiin. Lylyn aineistoa jouduttiinkin karsimaan ja lyhentämään alkuperäisestä n. 800 sivusta n. 300 sivuun.

Varhainen kritiikki 1900-luvun alussa löi leiman Mannisen runoihin, niitä pidettiin osin vaikeina jopa työläinä lukea ja nauttia. Kirjoittajien mukaan syitä tähän voi olla runojen tiiviys ja toisaalta laaja ja luovasti käytetty sanavarasto.  Mutta pitääkö runouden aina olla helppoa riimittelyä, he kysyvät! Mannista on pidetty kielinerona poikkeuksellisen suomen kielen taitonsa ansiosta ja hän sai suomennettavakseen monia kirjallisuuden merkkiteoksia mm. Homeroksen Ilias (1919) ja Odysseia (1924). Unohtaa ei sovi myöskään Mannisen vaikutusta kirjallisen elämän ja kulttuurin saralla, hän toimi kriitikkona ja dramaturgina, kulttuuriaikakauslehden toimittajana ja Helsingin yliopiston suomen kielen lehtorina vuodesta 1913 alkaen.

Elämänkerrassa nousee esille Mannisen rinnalle puoliso Anni Swan, jonka kanssa hän avioitui vuonna 1907. Puolisot toimivat toistensa tuotannon kriitikkoina ja tukijoina. Kangasniemelle Rämiäisten saareen korkealle Kotavuoren rinteelle kohosi huvila, josta aukesi näköala yli vesien ja saarien. Täällä jatkettiin kirjallista työtä ja perhe-elämää kolmen lapsen kera. Elämänkerta sisältää myös Otto Mannisen ottamia ja itse kehittämiä kauniita valokuvia.

Illan esitelmä oli kerrassaan mielenkiintoinen ja mukaansa tempaava. Kepein askelin lähdimme kotia kohti mieli täynnä kirjoittajien kokemuksia elämänkerran työstämisen parissa.

Liittyviä uutisia