Kotoisa kierros Amos Andersons Hemissä

Olimme kuin vierailulla Amos Andersonin luona ja saimme kuulla kemiöläisen pientilallisen pojan elämän kerroksista liikemieheksi, lehtimieheksi, taiteen keräilijäksi, teatterialan toimijaksi ja tukijaksi, yhteiskunnalliseksi vaikuttajaksi ja suureksi kulttuurintukijaksi, jonka panos vaikuttaa edelleen vahvana suomalaisessa kulttuurielämässä Konstsamfundetin kautta.

Amos Anderson valitsi taideteoksia pikemminkin tunteensa ohjaamana kuin keskittyen tiettyyn taiteilijaan tai teemaan. Klassinen vanha taide oli kuitenkin lähellä hänen sydäntään. Hän hankki teoksia myös auttaakseen taiteilijoita, sillä ”milloinkaan hän ei ollut onnellisempi kuin voidessaan auttaa muita”. Laajasta kokoelmasta vain murto-osa on esillä Hemin saleissa; teoksia on Andersonin italialaistyylisessä huvilassa Kemiön Söderlångvikissä, museovaihdossa ja varastoituna.

Hemissä klassisen tyylin huonekaluista osa on peräisin Mustion linnasta. Majesteetilliset art deco -tyylin tuolit salongissa ovat Atlas-pankin perintöä.  Salongin silkkitapetit onnistuttiin hankkimaan entisen kaltaisina Englannista toimittajalta, joka vastaa Buckinghamin palatsin tapeteista.

Andersonin läheiseen ystäväpiiriin kuului lukuisia teatterialan näkyviä taiteilijoita. Anderson näytteli itsekin ja kirjoitti näytelmiä, jotka saivat hyvän vastaanoton.

Yhteiskunnallinen vaikuttaja Anderson oli liike- ja lehtimiehenä ja vahvasti toimiessaan kansanedustajana ja presidentin valitsijamiehenä. Kulttuuriperinnön vaalijana Anderson käynnisti ja rahoitti Suomen keskiaikaisten kirkkojen korjausprojektia.  

Amos Anderson perusti Föreningen Konstsamfundetin vuonna 1940 ja määräsi testamentissaan yhdistyksen ainoaksi perillisekseen. Säätiö on näkemyksellinen kulttuuri- ja sivistysalan edistäjä, joka haluaa mahdollistaa asioita, jotka myös seuraava sukupolvi kokee merkityksellisiksi.

Liittyviä uutisia