Pippurikin kasvaa täällä

Opastetulla kierroksella tutustuimme Kaisaniemen kasvitieteelliseen puutarhaan. Puutarha osallistuu kasvitieteelliseen siemenvaihtoon ympäri maailmaa. Jo rakennukset itsessään ovat viehättäviä vesialtaineen ja patsaineen.

Puutarhan juuret ovat Turussa, mistä se siirrettiin Turun palon jälkeen Helsingin yliopiston yhteyteen. Kasvihuoneiden vanhin osa on vuonna 1889 valmistunut arkkitehti Gustaf Nyströmin piirtämä palmusali.

Toisen maailmansodan pommituksissa kasvihuoneiden ikkunat rikkoontuivat paineaalloissa ja mm. lummehuoneen kasvit jäätyivät. Jättilumpeen siemenet kuitenkin säilyivät pohjan mutaan uponneena, ja lumme versoi uudelleen. Sen siemeniä on jaettu mm. Lontoon kasvitieteelliseen puutarhaan.

Tutustuimme lukuisiin eri kasveihin kuten seinällä kiipeilevään pippuriköynnökseen. Opimme, että pippurin väri riippuu siitä, missä vaiheessa se poimitaan. Valkopippuri on kypsä ja viherpippuri on raaka. Saimme nauttia vaniljan ja monien yrttien huumaavasta tuoksusta. Havaitsimme joidenkin kasvien alla pääkallon kuvan, joten niiden kanssa ei kannata tehdä lähempää tuttavuutta.

Puutarhassa riittää katseltavaa ja ihmeteltävää, sillä kasvihuoneissa hoidetaan yli 800 lajia ja ulkoistutuksissa runsas tuhat!  Tämä opastettu kierros antoi meille hyvät eväät tulla toistekin!

Liittyviä uutisia