Jumillan ruokaperinne ja sadonkorjuujuhlat
Hallitusjäsenemme Carmen Tomas vei meidät kiehtovalle makumatkalle Kaakkois-Espanjan ylätasangolle Murcian maakunnassa sijaitsevaan Jumillan kaupunkiin. Kekri-illallisella saimme myös nauttia Jumillan resepteillä valmistetuista perinneruoista.
Alueen ruoka- ja viinikulttuuriin ovat vaikuttaneet alkuperäiskansat, valloittajat ja siirtokunnat. Reseptien alkuperää voidaan jäljittää aina iberialaisten, roomalaisten, länsigoottien ja maurien keittopatoihin saakka. Viinikulttuurin arvioidaan periytyneen iberialaisilta noin 5000 vuotta sitten. Vanhimmat ruokareseptit ovat yli 2300 vuotta vanhoja.
Jumillan ruokaperinne noudattelee Välimeren terveellistä ruokavaliota, runsaasti vihanneksia ja hedelmiä, joita alueella kasvatetaan. Kestävää lähi- ja kausiruokaa suositaan. Oliivi- ja mantelipuuviljelmiä löytyy alueelta ja oliiviöljyä käytetään ruoanlaitossa. Alueella vallitsee kuumat kesät ja pitkät kuivat kaudet, jotka osaltaan tuovat omat haasteensa maatalouteen.
Perinteisiä liharuokia valmistettiin vuohesta, jäniksestä ja kyyhkysistä. Myös etanat olivat suosittuja.
Jumilla sijaitsee noin 80 kilometriä rannikolta. Koska kylmäkuljetukset eivät olleet entisaikoina vielä käytössä niin kalat olivat suolattuja tai säilöttyjä. Suolaturskat ja sardiinit sekä sardellit öljyssä ja etikassa maistuivat Jumillan väelle.
Omanlaisensa ruokaperinteen lisäksi sadonkorjuujuhlat värittävät elämää. Kuluvana vuonna juhlat alkoivat elokuun alkupuolella viinimessuilla ja viinimaistajaisilla. Näitä tapahtumia seurasi kansantanssi- ja musiikkifestivaalit. Menoa jatkettiin traktorin takaperin ajokilpailuilla jne. Mikä on ilahduttavaa, että lapset otetaan aina huomioon. Heille oli mm. järjestetty oma lasten viinirypäleiden sadonkorjuukulkue. Carmenin mukaan Espanjassa lapset otetaan jo varhain mukaan yhteisiin tapahtumiin ja kulkueisiin ja näin heille vähitellen siirretään vuosisataisia kulttuuriperinteitä.
Carmen perehdytti meitä ruokaresepteihin, joita voimme kokeilla omassa keittiössä. Myös Jumillan viinejä on saatavilla Alkosta ainakin kahta eri punaviinilaatua.
Ruokareseptit löytyvät myös tämän artikkelin lopussa olevan linkin kautta. Myös sadonkorjuujuhlien kulkuetta voit katsella linkin alta löytyvästä videosta.
Lopuksi Carmen vielä viihdytti yleisöä kirjoittamallaan Kaikkeus kämmenellä runolla, jossa matkaa tehdään henkiin heränneen Kalevalan kautta kohti luovuuden lyyrisiä loitsuja!
https://drive.google.com/file/d/1gPam_9UW5A9sWTTp_z179sqna7zvtYGn/view?usp=sharing








