Majesteetillista taidetta loimilla ja kuteilla

Käynti Kustaa Saksin tekstiiliteosten näyttelyssä Designmuseossa oli huikean hieno kokemus!

Näyttelyn teema on ”Rajamailla”. Teosten kuviot ovat voineet pulputa luonnon pursuavista, toistuvista kuvioista, migreenikohtausten aistimuksista, unihalvauksesta, unen ja valveen välisestä surrealistisesta   todellisuudesta… Hahmoja ja visuaalisia elementtejä on poimittu myös eri puolilta maailmaa kansojen myyttisisistä tarinoista.

Kustaa Saksi on pitkään työskennellyt TekstielLabin kudontamestareiden kanssa. Kuvakudokset toteutetaan tietokoneohjatuilla, jacquard-tekniikan kutomakoneilla, joiden alkuperä on 1700-luvulta reikäkortteilla ohjatut automaattiset kangaspuut.

Teoksissa käytetään villaa, silkkiä, kumia, kuparia, polyesteriä, metallinhohtoisia lankoja, glitteriä…  Kun houkutus koskea teoksiin on suuri, oppaalla oli tarjota jacquard-tekniikalla kudottuja tilkkuja hypisteltäväksi. Näyttelyn teosten villit kuviot ja teosten mittasuhteet olivat ajaa kudontamestarit epätoivon partaalle!

Metsän poika -teoksesta kalevalainen katsoja huomaa oitis pirtanauhakoristelun. Aleksis Kiven Metsämiehen laulun tunnelmat ovat innoittaneet taiteilijaa kuvaamaan metsää, mitä hän nykyisessä Amsterdamin asuinympäristössään eniten kaipaa.

Ideal Fall -teoksessa taiteilija ohjeisti tekoälyä luomaan ehdotuksen ihanteellisesta maisemasta. Jättikokoisessa teoksessa voi nähdä unenomaista metsää, paratiisikuvastoa ja vesiputouksen, mikä toistuu täydellisen maiseman ikonina laajasti taiteessa.

A world in waiting -kuvakudoksessa eri puolilta maailmaa peräisin olevat kasvit kukoistavat vehreänä niittynä. Kotoisia kasveja niityllä ovat horsma, väinönputki, lakka, viinimarja ja peruna. Teokseen on kudottu piiloon kuvattujen kasvien siemeniä, jotka otollisissa olosuhteissa voisivat versoa.  Tässäpä Kalevalaisten Naisten vuoden 2023 teemaan ”Kylvä kanssamme huomisen jyviä” osuva teos!

Mielenkiintoinen yksittäinen design-tuote oli Hiisi-senkki, jonka pinnoite oli kudottu paperilangasta.

Taiteeseen tutustumiskäynnit jatkuvat. Seuraava kohde on Amos Andersons Hem, maanantaina 9. lokakuuta klo 15.  Tervetuloa mukaan taidekotiin!

Liittyviä uutisia